Απόκριες στην Αθήνα-11-18 &19 Φεβρουαρίου!!

Απόκριες: οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Συγκεκριμένα ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.Τις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει από παλιές γιορτές της ρωμαϊκής εποχής, τις γιορτές αφιερωμένες στην έκπτωση του θεού Σατούρνους από τον Ήλιο τα Κρόνια«Λουπερκάλια» και «Σατουρνάλια» και από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο προς τιμή του Διόνυσου.

Με πολύ κέφι και φέτος…ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας γιορτάζουν τις Απόκριες. Ο προορισμός τους είναι τα παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα από όλες τις ελληνικές γειτονιές. Ο παλμός των γιορτών χτυπάει και φέτος από την Πλάκα, το Μοναστηράκι, το Θησείο, το Λόφο του Φιλοπάππου…

Εσείς λοιπόν που θα μείνετε στην Αθήνα για τις απόκριες δεν έχετε παρά να διαβάσετε αναλυτικά το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίου και να επιλέξετε τις εκδηλώσεις της δική σας προτίμηση …

apokries2015_1

Κυριακή 11/02

Στο Ζάππειο η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα εμφανιστεί στις 10.30 ενώ στις 11πμ θα ξεκινήσει μία αποκριάτικη γιορτή για παιδιά. Στις 14.00 η συναυλία με την Big Band του Δήμου Αθηναίων και τις χορογραφίες των Lindy Hop θα πάρει το μικρόφωνο.

Στην 6η Δημοτική Κοινότητα, από τις 12μμ μέχρι τις 3μμ θα υπάρξει η καρναβαλική παρέλαση με τη συνοδεία των κρουστών του Πολιτιστικού Κέντρου ‘ANASA’ ενώ θα ακολουθήσει πάρτι στην πλατεία Αττικής με το μουσικό συγκρότημα ‘YES’ και τους Ιταλούς χορευτές ‘UNO_DUE’.

Στο Δωδεκανησιακό Σπίτι του Δήμου Αθηναίων από τις 11πμ μέχρι τις 12μμ τα παιδιά από 6 έως 12 ετών θα έχουν τη δυνατότητα μαζί με τους γονείς τους να φτιάξουν τις δικές του μάσκες αλλά και να περιηγηθούν στο χώρο του Μουσείου (Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 5151541, Δευτέρα – Παρασκευή, 10.00 – 14.00).

Στην παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, από τις 11.30 έως τη 1μμ θα είναι οι ‘Ιστορίες με μουστάκια και ουρά’ για παιδιά από 4 έως 8 ετών από το Σύλλογο ‘Διαβάζοντας Μεγαλώνω’.

Στο Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης των Κάτω Πετραλώνων από τις 17.30 έως τις 19.30 θα έχουμε τα μουσικά παιχνιδοπαραμύθια για παιδιά από 6 έως 10 ετών (Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 3422642, Δευτέρα- Παρασκευή, 11.00-19.00).

Στον Κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ στις 19.00 θα ξεκινήσει η μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση ‘Ο γύρος του χρόνου σε 365 ημέρες’ από τον πολιτιστικό σύλλογο Αργυρούπολης ‘Χοροέκφραση’.

 

Κυριακή 18/02

Στο Σταθμό του μετρό Ακρόπολη στις 11πμ θα ξεκινήσει αποκριάτικη παρέλαση με τις ‘Μορφές Έκφρασης’. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι η εξής: Σταθμός μετρό Ακροπόλη- Σέλλεϋ- Βύρωνος- πλ. Αγίας Αικατερίνης- πλ. Φιλομούσου Εταιρείας- Κυδαθηναίων- Αδριανουπόλεως- Τριπόδων- Φλέσσα- Λυσίου- Μάρκου Αυρηλίου- Αδριανού- πλ. Μοναστηρακίου- πλ. Ψυρρή.

Στην Πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα στις 12.00 θα ξεκινήσει ένας μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.

Στο σταθμός ΗΣΑΠ των Άνω Πατησίων στην Αγ. Βαρβάρα στις 12μμ θα ξεκίνησει μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο ‘Μελίνα’ του Δήμου Αθηναίων, στις 18.30 οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια από όλη την Ελλάδα με το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος (ΕΡΚΕΤ) θα είναι εκεί και θα μας περιμένουν.

Καθαρά Δευτέρα 19/02

Στο Λόφο Φιλοπάππου στις 10πμ η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα κάνει την εμφάνισή της. Ενώ στις 11.30 θα ξεκινήσειπ αραδοσιακό γλέντι με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων και τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο.

Στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (Κ.Α.Π.Α.Ψ.) στις 11πμ θα ξεκινήσει το παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.

 

ΟΠΑΝ Δήμου Αθηναίων
τηλ.: 201 5284800 & 1
www.opanda.gr

Καλή Σαρακοστή 

Leave a Reply