Πρόσωπα: Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

ένας ονειροπόλος παραμυθάς…

Ο Δανός συγγραφέας και ποιητής γεννιέται στις 2 Απριλίου του 1805 από μια φτωχή οικογένεια στην πόλη Odense της Δανίας.   Η  συγκεκριμένη ημέρα ορίζεται από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη  Νεότητα  ως ημερομηνία εορτασμού  της «Παγκόσμιας Ημέρας  Παιδικού Βιβλίου»  προς τιμή του  μεγάλου  Δανού παραμυθά.

Ο Χάνς είναι ο καρπός του έρωτα μιας πλύστρας και ενός τσαγκάρη μεγαλώνει με όμορφες εικόνες- ιστορίες μέσα από τα μάτια της γιαγιάς του και της θείας του.Παρόλες τις δύσκολες συνθήκες ο Χανς κάνει τα σχολικά του βήματα στο Slagelse Gymnasioum το 1822 παραμένοντας εκεί μέχρι το 1825. Το σχολείο για εκείνον αποτελούσε είδος πολυτελείας. Δοκιμάζει πολλές δουλειές για να μπορέσει να επιβιώσει. Προσπαθεί να μάθει και την τέχνη του πατέρα του αλλά δεν τα καταφέρνει.

Χανς Κρίστιαν Aντερσεν
Ήδη από μικρή ηλικία ανακαλύπτει πως έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο, την ευφάνταστη σκέψη του. Συγκινείται από το θέατρο και λίγο αργότερα γίνεται η μεγάλη του αγάπη. Αποστηθίζει τα θεατρικά έργα και κυρίως του Σαιξπηρ με μεγάλη ευκολία. Εμπνέεται από τους συγγραφείς και καταγράφει τις δικές του σκέψεις.

Οι ιστορίες του στηρίζονται σε λαϊκούς θρύλους και σε αληθινά περιστατικά. Με τη δική του πινελιά γίνονται βαθιά ονειροπόλες. Στα παραμύθια του οι ήρωες είναι άνθρωποι οικονομικά ασθενείς που μάχονται ενάντια στο κακό με θάρρος και βγαίνουν νικητές. Έχουν χαρίσματα, είναι γεμάτοι όνειρα και ταλέντα. Έτσι σιγά-σιγά τάσσεται υπέρ του Ρομαντισμού.

fairy tale life

Η χαμηλή κοινωνική θέση δεν κατατάσσει τον Άντερσεν στους περιζήτητους γαμπρούς της εποχής του. Παρόλο που ερωτεύεται βαθιά, στην ηλικία των 30 χρόνων συνειδητοποιεί πως η δική του οικογένεια είναι ένα άπιαστο όνειρο. Η αφοσίωση στη συγγραφή γίνεται με πάθος. Τα έργα του κρύβουν πάντα ειλικρίνεια, μεγαλοψυχία και μια γλυκειά μελαγχολία.

Ο ρεαλισμός που αποπνέουν οι διηγήσεις του τον τοποθετούν στην κορυφή της Δανικής Φιλολογίας του 19ου αιώνα. Ύστερα από την εκδόση μιας σειράς διηγημάτων αποκτά μεγάλη δόξα και αναγνωρισιμότητα. Τα παραμύθια του μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες. Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Αγγλία είναι οι κυριότερες στάσεις των ταξιδιών του στον κόσμο. Η θερμή υποδοχή που ετοιμάζει η ιδιαίτερη πατρίδα του το 1867 ολοκληρώνει την ευτυχία του ως λογοτέχνη.

Παράλληλα με τη συγγραφή ασχολείται και με τη μουσική. Μια ασθένεια όμως του στερεί για πάντα τη φωνή του. Η ποίηση και τα παραμύθια είναι η μόνες τέχνες που δεν τον προδίδουν ποτέ. Οι στίχοι που γράφει συγκινούν τον προστάτη του κ. Κέλλαν, ο οποίος τον στέλνει στο πανεπιστήμιο όπου και δέχεται την Βασιλική Επιχορήγηση ως υποτροφία.

Σημαντικά έργα του αποτελούν: Η μικρή γοργόνα, Οι αγριόκυκνοι, Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα, Η βασίλισσα του χιονιού, Η τοσοδούλα, Το ασχημόπαπο, Τα κόκκινα παπούτσια, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, Το μολυβένιο στρατιωτάκι, Η δύναμη της αγάπης, Ένα τριαντάφυλλο από τον τάφο του Ομήρου, Χόλγκερ ο Δανός.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του διακρίνεται με βραβεία όπως το Order of the Red Eagle 3d class, το βραβείο Προμηθέους-Hall of Fame, To Τάγμα του Ντανεμπρογκ, το Βαυαρικό Μαξιμιλιανό Τάγμα για τις επιστήμες και τις τέχνες καθώς και το Golden Paintbrush.

Στις 4 Αυγούστου του 1875 ο κόσμος των παιδικών παραμυθιών γίνεται φτωχότερος… Ο ονειροπόλος παραμυθάς αφήνει την τελευταία του πνοή στην Κοπεγχάγη. «Έσβησε» στα 70 του για να ανταμώσει από κοντά τους κόσμους που ο ίδιος εμπνεύστηκε.

Στην μνήμη του σπουδαίου λογοτέχνη το κράτος της Δανίας διαμόρφωσε σε μουσείο το σπίτι της παιδικής του ηλικίας. Η μεγάλη συλλογή των εργασιών του αλλά και προσωπικά του αντικείμενα στεγάζονται σε μια κατοικία στην παλαιά πόλης της Odense.

 

 

Μαριαλένα Βιλλιώτη