Όλα τα λεφτά του κόσμου

Η επιτυχία και ο ταραχώδης βίος του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Το όνομα Getty ίσως είναι γνωστό σε πολλούς, λίγοι όμως γνωρίζουν την ιστορία του δισεκατομμυριούχου Jean Paul Getty, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του 20ο αιώνα. Η προσωπική του ιστορία, όμως, και η κατάληξη της οικογένειας του αποδεικνύουν περίτρανα πως τα χρήματα, όσα και να είναι, δεν αρκούν ώστε να εξαγοράσουν την ευτυχία.

Ο Getty, λοιπόν, γεννήθηκε την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα στις Η.Π.Α. Ο πατέρας του, όντας ιδιαίτερα φιλόδοξος, πίστευε πως το μέλλον δεν βρίσκεται στη δικηγορία, αλλά στην εξόρυξη πετρελαίου. Και είχε δίκιο. Οι επενδύσεις σε πετρελαιοπηγές αποφέρουν καρπούς στις αρχές του 20ου αιώνα και σύντομα, ο νεαρός Getty στέλνεται στην Οξφόρδη για να σπουδάσει Οικονομικά.

Μετά το τέλος των σπουδών του, έχοντας κληρονομήσει το επιχειρηματικό δαιμόνιο του πατέρα του, επιλέγει να μην αναμειχθεί στην κερδοφόρα οικογενειακή επιχείρηση, αλλά να επιδοθεί μόνος στο κυνήγι του πετρελαίου και της…. καλής ζωής. Το ένα εκατομμύριο που είχε κερδίσει, γρήγορα εξανεμίστηκε και το 1920, ο εικοσιεπτάχρονος ανέλαβε διοικητική θέση στην εταιρία του πατέρα του. Όταν εκείνος εξέπνευσε το 1930, ο διάδοχος του ανέλαβε τα ινία της Getty Oil Company την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης και αποδείχθηκε ικανότερος του προκατόχου του.

Ακολούθησε προσωποπαγή και ανταγωνιστική πολιτική. Επεκτάθηκε στην Αμερική και την Ευρώπη, αγοράζοντας μικρότερες πετρελαϊκές εταιρείες. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, αντί να μειώσει την οικονομική του δύναμη, την ενίσχυσε κι έτσι, ο Getty έβαλε πλώρη για τις χώρες της Ανατολής. Με συμφωνίες εκατομμυρίων, έπεισε το Σαουδάραβα μονάρχη να του παρέχει άδεια για εξερεύνηση του υπεδάφους της Αραβικής Χερσονήσου. Η εξόρυξη πετρελαίου στην Ανατολή ήταν πια γεγονός και ο «αυτοκράτορας του πετρελαίου» ναυπήγησε το μεγαλύτερο δεξαμενόπλοιο της εποχής για τη μεταφορά του μαύρου χρυσού στη Δύση. Τότε λέγεται πως ο Getty είπε τη γνωστή φράση: «Δεν έχεις ποτέ αρκετά χρήματα, αν μπορείς να τα μετρήσεις».

Ήταν λογικό πως και η προσωπική ζωή του μεγιστάνα απασχόλησε τα μέσα αλλεπάλληλες φορές. Έκανε πέντε γάμους, που όμως δεν είχαν μεγάλη διάρκεια. Λέγεται πως οι ερωμένες του ήταν αμέτρητες. Απέκτησε πέντε παιδιά και δεκατέσσερα εγγόνια. Ποτέ όμως οι σχέσεις με την οικογένεια του δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Χαρακτηρίζονταν ως μοναχικός και σκληρός άνδρας, συνεχώς απομονωμένος στο προσωπικό του παλάτι στη Βρετανία. Δεν σύναπτε εύκολα φιλικούς δεσμούς και θεωρούνταν δεινός (αλλά και σκληρός) διαπραγματευτής. Ήταν ιδιαίτερα φιλόμουσος, αποκτώντας μια τεράστια συλλογή με έργα τέχνης, ενώ έδειχνε ενδιαφέρον κυρίως για την εποχή της ρωμαϊκής αρχαιότητας . Παρ’ όλα ταύτα, δεν σπαταλούσε εύκολα τα χρήματα του. Ήταν ιδιαίτερα φειδωλός και προσεκτικός, αποφεύγοντας τις άσκοπες δαπάνες, ακόμη και για προσωπικά ή καθημερινά έξοδα.

Η απαγωγή

Τον Ιούλιο του 1973, ο εγγονός του δισεκατομμυριούχου, John Paul Getty ο τρίτος, απήχθη από τη Ρώμη και οδηγήθηκε στην Καλαβρία, απομονωμένη και ορεινή περιοχή της χώρας. Οι απαγωγείς, μέλη της ιταλικής μαφίας, ζήτησαν από την οικογένεια το τεράστιο ποσό των 17 εκατομμυρίων δολαρίων για την απελευθέρωση του. Ο γιός του ηλικιωμένου πια Getty έκανε έκκληση στον πατέρα του να πληρώσει τα χρήματα και να εξασφαλίσει την σωτηρία του εγγονού του, μα δεν βρήκε αντίκρισμα. Ο κροίσος αρνήθηκε να πληρώσει τα λύτρα στους απαγωγείς , δηλώνοντας πως δήθεν με αυτόν τον τρόπο θα έθετε σε κίνδυνο και τα υπόλοιπα εγγόνια του.

Άλλωστε, υπήρχαν σοβαρές υποψίες για την ταυτότητα των απαγωγέων. Ο νεαρός, μετά το διαζύγιο των γονιών του, ήταν ατίθασος και επαναστατικός. Ο πατέρας του, John Paul Getty Jr., είχε εγκαταλείψει τη μητέρα του και ζούσε με άλλη γυναίκα στο Μαρόκο υπό την επήρεια των ναρκωτικών. Ο νεαρός, σε ηλικία μόλις δεκαπέντε χρονών εγκατέλειψε το σχολείο και σύχναζε σε κακόφημες περιοχές της Ρώμης, αποκομμένος από τους συγγενείς του. Φίλοι του μάλιστα αποκάλυψαν στις αρχές πως ο ίδιος ο νέος είχε σκεφτεί να οργανώσει την απαγωγή του με σκοπό να εκμαιεύσει από τον παππού του χρήματα.

Όταν, όμως, τέσσερεις μήνες αργότερα έφτασε στα χέρια της οικογένειας ένας φάκελος που περιείχε το κομμένο αυτί του νεαρού και άλλο γενετικό υλικό, οι υποψίες κάμφθηκαν. Ήταν πια δεδομένο πως δεν επρόκειτο για ένα νεανικό παιχνίδι, αλλά για εγκληματική πράξη της ιταλικής μαφίας Ντραγκέτα. Μετά από διαπραγματεύσεις ενός ακόμη μήνα, ο νεαρός Getty αφέθηκε ελεύθερος. Ο παππούς του δέχθηκε να πληρώσει δυο εκατομμύρια, ζητώντας από τον γιό του επιτόκιο 4%!

Το τέλος

Μετά την απαγωγή, ο ηλικιωμένος Getty έζησε απομονωμένος και δεν δέχτηκε ούτε το ευχαριστήριο τηλεφώνημα του εγγονού του. Πέθανε μόνος τον Ιούνιο του 1976 και η σωρός του έχει ταφεί στην ομώνυμη βίλα στην Καλιφόρνια, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια διαμάχη για την κληρονομιά που ανέρχονταν στα 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο εγγονός του, ωστόσο, δεν κληρονόμησε τίποτα. Μη μπορώντας να ξεπεράσει το τραύμα της απαγωγής, έριξε τον εαυτό του στα δίχτυα του αλκοόλ και των ισχυρών ναρκωτικών, που τον άφησαν παραπληγικό. Ο πατέρας του, αρνήθηκε να πληρώσει τα νοσήλια και το έκανε αφού πρώτα η μητέρα και πρώην σύζυγός του, τον οδήγησε στα δικαστήρια. Ο νεώτερος Getty πέθανε το 2011.

Πρόσφατα, η δραματική ιστορία των τριών γενεών της οικογένειας Getty μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Η υποβλητική ταινία με τίτλο «Όλα τα λεφτά του κόσμου» σκηνοθετήθηκε από τον Ridley Scott, με πρωταγωνιστές τους Michele Williams, Christopher Plummer και Mark Wahlberg,η οποία σκιαγραφεί την προσωπικότητα του δισεκατομμυριούχου και επικεντρώνεται στην απαγωγή του εγγονού του, θέτοντας έτσι υποψηφιότητα για το βραβείο Όσκαρ.


 

 

 

Ρία Ροροπούλου