Αλκατράζ: οι φυλακές υψίστης ασφαλείας που έγιναν αξιοθέατο πάρκο

Πρόκειται για μία μικρή νησίδα, μήκους 530 μέτρων, στην είσοδο του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Το επιβλητικό της όνομα οφείλεται στον Ισπανό Πλοίαρχο Χουάν Μανουέλ ντ’ Αγιάλα που το ανακάλυψε, σημαίνει “Η χώρα των πελεκάνων” αν και η μελλοντική του χρήση επρόκειτο να του δώσει μία πιο μακάβρια εικόνα…

Αρχικά κατά το 1850 ο αμερικανικός στρατός εκμεταλλευόταν το νησάκι σαν οχυρό λόγω της πλεονεκτικής θέσης του για την προστασία του λιμανιού.

civilwaralkatraz.freeminds.gr

Προς τα τέλη της δεκαετίας, το φρούριο άρχισε να δέχεται και στρατιωτικούς κρατουμένους και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πέρασε στη δικαιοδοσία του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης. Κάπως έτσι, το 1934 οι εγκαταστάσεις μετατράπηκαν στις περίφημες ομοσπονδιακές φυλακές “Αλκατράζ” από τις οποίες η όποια απόδραση θεωρούταν αδύνατη. Αποτελούσαν ό,τι πιο ασφαλές είχε την δεκαετία του 1940 η αμερικανική κυβέρνηση κι εκεί στέλνονταν οι πιο επικίνδυνοι κακοποιοί και όσοι αρνούνταν να προσαρμοστούν στους κανόνες των κοινών φυλακών. Ωστόσο, για τα δεδομένα της εποχής οι ανέσεις που προσέφερε-όχι αφιλοκερδώς βέβαια-ξεπερνούσαν τις προσδοκίες των τροφίμων καλής συμπεριφοράς.

Αρχικά οι κρατούμενοι είχαν τέσσερα δικαιώματα: τροφή, ένδυση, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά σε οποιαδήποτε ένδειξη καλής θέλησης και συμμόρφωσης κάθε τρόφιμος μπορούσε να διεκδικήσει προνόμια όπως επισκέψεις συγγενικών προσώπων, η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη των φυλακών, ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Στα 29 χρόνια λειτουργίας της, τρόφιμοι υπήρξαν ορισμένοι από τους διασημότερους γκάνγκστερ, όπως ο Αλ Καπόνε αλλά το σημαντικό κομμάτι στην ιστορία των φυλακών είναι η εξέγερση της 4ης Μαϊού του 1946…

Μία εξέγερση των κρατουμένων που εξελίχθηκε σε διήμερη μάχη, η οποία τελικά έληξε μετά από επέμβαση μονάδων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και με αποτέλεσμα 3 κρατούμενοι και 2 φύλακες να χάσουν τη ζωή τους ενώ τραυματιστηκαν περισσότερα από 15 άτομα. Μία δεύτερη “μαύρη σελίδα¨ της ιστορίας είναι και η 11η Ιουνίου του 1963 όταν για πρώτη και τελευταία φορά στα γραμμένα του Αλκατράζ κατάφεραν να δραπετεύσουν οι Φρανκ Μόρρις, Τζον Άγκλιν και Κλάρενς Άγκλιν. Όσοι επόμενοι το επεδίωξαν, είτε πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από τους φύλακες, είτε πέθαναν στα παγωμένα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.

alkatrazthen.freeminds.gr

Ως φυλακές έπαψαν να λειτουργούν στα τέλη του 1963 την ίδια χρονιά της μεγάλης απόδρασης αλλά ο λόγος που ισχυρίστηκε η αμερικανική κυβέρνηση ήταν το κόστος συντήρησης. Έπειτα από κινητοποιήσεις φυσιολατρικών οργανώσεων που ξεκίνησαν το 1969 και αργότερα κατέλαβαν τη νήσο αποφασίστηκε τελικά από το 1972 να αποτελέσει τμήμα του Εθνικού Ψυχαγωγικού Πάρκου της περιοχής όπου και παραμένει σήμερα ως επισκέψιμος χώρος.

alkatraztoday.freeminds.gr

Ο επιβλητικός φάρος ύψους 70 μέτρων μαζί με την άριστη οργάνωση καθιστούν τις φυλακές Αλκατράζ τις διασημότερες του είδους τους και η ιστορία της δεν θα μπορούσε να μην μεταφερθεί και στην μεγάλη οθόνη με τον τίτλο “Απόδραση από το Αλκατράζ” σε παραγωγή του 1979 και σκηνοθεσία του Ντον Σίγκελ.

alkatrazmovie.freeminds.gr

Ακόμα κι αν σήμερα είναι ένας απλός κήπος στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο οι επισκέπτες, ένα εκατομμύριο ετησίως, γνωρίζουν πολύ καλά τι είναι τα κτίρια που έχουν απομείνει και ότι κάποτε το μόνο όμορφο στην βραχονησίδα ήταν αυτός ο φάρος…

alkatraz.faros.freeminds.gr

Β.Κ.