Φάκελος σειρές [Πιλότοι #4 : μπορεί το Amazon να μπεί στον ανταγωνισμό;]

Mozart-In-The-Jungle
Το ότι στη Αμερική η παραγωγή σειρών έχει περάσει σε διαφορετικά επίπεδα το ξέρουμε. Και δε μιλάω μόνο για την ποιότητα σεναριακά, σκηνοθετικά, υποκριτικά και τις κινηματογραφικές προδιαγραφές. Γι’ άυτά τα ζητήματα μπορώ απλά να παραθέσω τίτλους και ονόματα. Game of Thrones, Breaking Bad, House of Cards, David Fincher, Kevin Spacey.

Η εξέλιξη στην οποία αναφέρομαι έχει να κανει με τον τρόπο που δίνονται στο κοινό οι παραγωγές. Στην αρχή οι περισσότερες σειρές προβάλλονταν στη δημόσια τηλεόραση. Στη συνέχεια η καλωδιακή πήρε τα ηνία και μάλιστα ανεβάζοντας το budget αλλά και τα κανάλια, ώντας απαλευθερώμενα από περιορισμούς, ανέβασαν το επίπεδο κατα πολύ. Τα τελευταία χρόνια το Netflix ακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούν οι τηλεθεατές άρχισε να “δίνει” στο κοινό όλοκληρους κύκλους σε μια μέρα (Orange is the new black , House of Cards). Σε αυτό λοιπόν το μοτίβο κινείται και το Amazon, με το κοινό να συμμετέχει ενεργά. Κάθε χρόνο ανεβάζει καποιους πιλότους από σειρές και οι θεατές αποφασίζουν ποιά από αυτές θα συνεχιστεί. Αρκετά ριζοσπαστικό και ενδιαφέρον. Μάλιστα φέτος το χειμώνα, μια από ατέςτις σειρές το Transparent απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.

Προσωπικά ασχολήθηκα με το Bosch και το Mozart in the Jungle και μόνο καλά πράγματα έχω να πω για τα πιλοτικά τους επεισόδια.

bosch-poster-amazon-studios

Στο Bosch πρωταγωνιστεί ο man in black του Lost (Titus Welliver) και υποδύεται έναν αστυνομικό ο οποίος ένω δικάζεται για το φόνο (;) ένος κακοποιού, προπαθεί να εξιχνιάσει μια δολοφονία ενός 13χρονου παιδιού που βρέθηκε θαμμένο. Χωρίς κάποια πρωτοτυπία από άποψη σεναρίου (φόνοι-μυστήριο, μυστικά πρωταγωνιστών, αμφιβολία) αλλά και του βασικού χαρακτήρα (καλός-έξυπνος-ιδιόμορφη προσωπικότητα-προβληματικός άνθρωπος) η σειρά δημιουργεί ατμόσφαιρα που θυμίζει Following κι αυτο μόνο καλό μπορεί να θεωρηθεί. Σίγουρα θα σας κινήσει το ενδιαφέρον. Για το αν θα το κρατήσει, ελπίζω πως ναι.

Κάτι εντελώς διαφορετικό τώρα με το Mozart in the Jungle. Πρώτη και σημαντικότατη πληροφορία, ο πρωταγωνιστής. Ο Gael Garcia Bernal (Amores Perros, Ημερολόγια Μοτοσικλέτας) δεν είναι ακριβώς ο άνθρωπος που περιμένεις να δεις σε μια τέτοια σειρά. Παρόλα αυτά είναι εκεί και είναι εξαιρετικός ως ένας νέος, ευφυής μαέστρος που αναλαμβάνει μια συμφωνική ορχήστρα και υποθέτουμε πως θα κάνει θαύματα. Στο πλευρό του δύο γυναίκες. Η νεαρή Hailey, μια ταλαντούχα ομποίστρια που μπαίνει στη συμφωνική, αλλά και η εκρηκτική Synthia που μάλλον θα είναι και ο χαρακτήρας που θα κινέι τα νήματα. Ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον σενάριο, ένα πολλά υποσχόμενο κάστ και όπως η σειρά αυτόσυστήνεται… Sex, drugs and classical music!

Σταυρούλα Κουλίτση

Leave a Reply