Φάκελος Προορισμοί: Βερολίνο

Πρωτεύουσα της Γερμανίας και η πόλη με το μεγαλύτερο πληθυσμό και έκταση της χώρας.

Στο άκουσμα της, σου έρχεται πρώτα στο μυαλό τι αξιοθέατα μπορεί να έχει, η πύλη του Βρανδεμβούργου, το κοινοβούλιο Reichstag, ο επιβλητικός καθεδρικός ναός στις όχθες του ποταμού Spree ή το ψηλότερο κτίριο ο πύργος της τηλεόρασης…

Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν είναι οι λόγοι που σε κάνουν να θέλεις να γυρίσεις πίσω ή κι ακόμα να μείνεις για πάντα εκεί.

berlin_01freeminds

Γιατί να πας:

Το Βερολίνο είναι ίσως η πιο καθαρή και λειτουργική πόλη ολόκληρης της Ευρώπης. Είναι η πόλη που πέρα από την έκτασή της και τους 3,5 εκατομμύρια κατοίκους, μπορείς ακόμα και στο κέντρο της να θαυμάζεις τα πράσινα δέντρα και να αναπνέεις τόσο καθαρό αέρα όσο και στην εξοχή. Το διάσημο πάρκο Tiergarten με έκταση 2.104 στρέμματα, είναι στην καρδιά της πόλης ενώ στο κέντρο του δεσπόζει το 67 μέτρων μνημείο, η Στήλη της Νίκης.

tiergarten.berlin.freeminds.gr

Αρχικά το πάρκο ήταν βασιλικός κυνηγότοπος και τον 18ο αιώνα έγινε ένα πραγματικό δάσος που καθημερινά τις ηλιόλουστες ημέρες γεμίζει από ζωή, πικ νικ, περπάτημα, ιππασία και παιχνίδι με τα ελεύθερα μικρά ζωάκια που κατοικούν μέσα του ή και επίσκεψη στον ζωολογικό του κήπο είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να ασχοληθεί.

freeminds.gr_tiergarten

Πανεπιστήμια όπως το διάσημο και παλαιότερο Humboldt Universitat στο οποίο εκπαιδεύτηκαν 29 νομπελίστες, συμπεριλαμβανομένου του Αϊνστάιν, τα επιβλητικά κτίρια άριστης αρχιτεκτονικής αλλά και τα πολλά παλάτια του από την εποχή του 1701 όπου το Βερολίνο έγινε η πρωτεύουσα της Πρωσίας είναι μερικά από τα αξιοθέατα που, δικαίως της αναλογούν, δεδομένου του πολιτιστικού της υπόβαθρου.

titel-berlin.freeminds.gr

 

Λίγη Ιστορία:

Οι Βασιλιάδες που πέρασαν από την ιστορία της από τον 13ο αιώνα που θεωρείται η ίδρυση του οικισμού είναι πολλοί. Αυτός που ξεχωρίζει είναι ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος ο Μέγας Εκλέκτορας (1640-1688) που οδήγησε την πόλη στην ανάπτυξη και ο Φρειδερίκος ο Μέγας που έδωσε έμφαση στην αρχιτεκτονική της πόλης, η οποία εξελίχθηκε σε κέντρο του Διαφωτισμού.

Το Βερολίνο είναι σημαντικός κόμβος συγκοινωνιών και μεγάλο οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο, χαρακτηριστικά που τα κρατάει για πολλά χρόνια η πρωτεύουσα.berlin-schlossfreeminds

Πίσω από την σημερινή της όμως επιτυχία κρύβεται και μία ιστορία πολέμων και δικτατορίας. Ο Τριακονταετής πόλεμος (1618-1648) κατέστρεψε ολοκληρωτικά την πόλη η οποία έχασε και τον μισό της πληθυσμό. Ξεκίνησε έκτοτε η αναγέννησή της με την εισροή κυρίως Γάλλων, που μέχρι το 1700 ήταν το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων και επηρέασαν πολύ την πολιτιστική «διαδρομή» του Βερολίνου. Από οικονομικής πλευράς, η Βιομηχανική Επανάσταση του 19ου αιώνα ήταν αυτή που μετέτρεψε το Βερολίνο σε Ευρωπαϊκό κέντρο με το σιδηροδρομικό ιστό και τα προάστια της να ενώνονται σε μία μεγαλούπολη.

Ωστόσο η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της γράφτηκε όταν το 1933 κέρδισαν το γερμανικό Reichstag οι Ναζί και ο Αδόλφος Χίτλερ. Περίπου 170 χιλιάδες Εβραίοι διώχθηκαν από την πόλη και οι υπόλοιποι στάλθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου όπως το γνωστό Άουσβιτς. Με το τέλος του πολέμου το Βερολίνο διαιρέθηκε σε δυτικό με τις νικήτριες δυνάμεις και σε ανατολικό με τον Σοβιετικό τομέα. Το λεγόμενο τείχος ολοκληρώθηκε το 1961 κι είχε την δική του απόρροια στον Ψυχρό Πόλεμο που ακολούθησε ενώ το 1989 οι πιέσεις των κατοίκων του Ανατολικού τμήματος έριξαν το τείχος κι έτσι η δύο Γερμανίες ενώθηκαν ως Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

berlin02freeminds

Το σκληρό παρελθόν της και τα πολλά σχήματα εξουσίας που πέρασαν από πάνω της έκαναν την πόλη μοναδική και άφησαν τα ίχνη τους σε όλους τους τομείς της.

Σήμερα όταν κάνεις βόλτα στη πόλη αυτή, πάνω στην Under den Linden, τη λεωφόρο με τα καταπράσινα δέντρα βλέποντας τις μητέρες με τα μωρά τους να περπατούν ανέμελες-όταν την ίδια ώρα το δικό σου πάρκο έχει μόνο ζητιάνους και ναρκομανείς- ή την kurfürstendamm γεμάτη μαγαζιά για ψώνια και ταυτόχρονα τόσο ήσυχη οδός που σε εξιτάρει πίνοντας τον καφέ σου στις πλατείες καταλαβαίνεις ένα πράγμα: Πως το Βερολίνο, πέρα από τους περίεργους και τελείως διαφορετικής κουλτούρας Γερμανούς, θα έλεγα πως είναι εκείνη η πόλη που σέβεται την ανθρώπινη ζωή και που μπορεί επάξια να φιλοξενήσει κάθε άνθρωπο για όλα τα χρόνια της ζωής του, όσο οξύμωρο κι αν φαίνεται μιας και μιλάμε για τον πιο αφιλόξενο λαό της Ευρώπης.

Tiergarten Cafe.freeminds.gr

Είναι μία πόλη που θα ζήλευε ο καθένας για την χώρα του. Για την πράσινη ομορφιά της, που λίγες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προσφέρουν, για τον καθαρό αέρα της και την ηρεμία των κατοίκων της που όσο κι αν δεν μας αρέσει αυτοί είναι οι Γερμανοί. Από την αρχή της ζωής τους μαθαίνουν να λειτουργούν στην σειρά και την αυστηρή τάξη, κάτι που οι δικοί μας αρχαίοι Έλληνες το δίδαξαν πρώτοι σε όλο τον κόσμο.

Berlin cathedral.freeminds.gr

 

Β. Κ.

Leave a Reply