το τελευταίο μου τσιγάρο…

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος 31 Μαΐου

Αυτό είναι το τελευταίο μου τσιγάρο… Από τότε που το είπα για πρώτη φόρα έχω κάνει περίπου άλλα είκοσι τελευταία τσιγάρα. Το τσιγάρο είναι ο καλύτερος και ο χειρότερος φίλος μου. Και πρέπει να το κόψω.
Αν βρίσκεσαι στην ίδια φάση με μένα έλα να πούμε δυο λογάκια…
Το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο του πνεύμονα,του λάρυγγα,της στοματικής κοιλότητας, της ουροδόχου κύστης. Ένας καπνιστής εμφανίζει μειωμένη αντοχή,αλλοίωση της γεύσης και της όσφρησης,τρέμουλο, πονοκεφάλους. Ήξερες ότι η εξάρτηση από την νικοτίνη έχει ταξινομηθεί επίσημα σαν ασθένεια από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας; Νομίζω αξίζει μια προσπάθεια διακοπής.

freeminds
Πάμε μαζί βήμα βήμα..
 
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ.Όρισε μια ημερομηνία και άρχισε να προετοιμάζεσαι. Πέτα τσιγάρα,τασάκια και οργάνωσε το χώρο σου έτσι ώστε να σε βοηθήσει,σκέψου όλα τα αρνητικά που σου προσφέρει και πες στον εαυτό σου πως είναι δυνατός και θα τα καταφέρει.. Αν πιστεύεις πως θα σε βοηθήσει τις πρώτες μέρες απέφυγε την κατανάλωση καφέ και τα μέρη όπου συχνάζουν καπνιστές. Άρχισε να γυμνάζεσαι. Τις στιγμές που θα νιώσεις να θες οπωσδήποτε τσιγάρο η σωματική άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει. Εφοδιάσου με χυμούς,φρούτα και λαχανικά.Έτσι μειώνεις και την πιθανότητα να αυξήσεις τα κιλά σου, κάτι που συμβαίνει αρκετά σύχναζε τη διακοπή του καπνίσματος.Θα υπάρξουν σίγουρα στιγμές κούρασης,άγχους,στεναχώριας που το μόνο που θα ζητάς θα είναι να χαλαρώσεις παρέα με ένα τσιγάρο. μίλα σε φίλους σου,κανε ένα περίπατο, ασχολήσου με κάτι που σε ευχαριστεί. ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ. O γιατρός ή ο φαρμακοποιός σου μπορούν να σου προτείνουν κάποια υποκατάστατα νικοτίνης (αυτοκόλλητα ή τσίχλες νικοτίνης), φαρμακευτική αγωγή(βουπροπιόνη,βαρενικλίνη) εναλλακτικές μεθόδους(βελονισμός) ή και κέντρα απεξάρτησης από τη νικοτίνη.

Tο κάπνισμα σκοτώνει 100.000 άτομα το χρόνο γεγονός που σημαίνει ότι ο 1 στους 4 καπνιστές θα πεθάνει από το κάπνισμα. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Αξίζει από όλους εμάς τους καπνιστές μια προσπάθεια.Το οφείλουμε στη υγεία μας και στους γύρω μας. Μια απόφαση χρειάζεται. Θα είναι δύσκολο άλλα ας είναι αυτό το τελευταίο μας τσιγάρο.

Αν δε το κάνεις για σένα… Κάντο για τους γύρω σου…

Α.Π

 

Leave a Reply