Σπιτικές μπάρες δημητριακών

Είναι σε όλους γνωστό ότι το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ομάδα των δημητριακών δηλαδή στο ψωμί, στα όσπρια, στο ρύζι, στις πατάτες και στα δημητριακά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως. Σε αυτή την  κατηγορία των δημητριακών ανήκουν και οι μπάρες δημητριακών, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους από εμάς ως σνακ, είτε στο απογευματινό.

Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που χρησιμοποιούν τις μπάρες προς αντικατάσταση του πρωινού γεύματος συνδυαστικά με κάποιο ρόφημα, συνήθως αυτοί που έχουν ένα πολύ φορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα. Υπάρχουν επίσης και εκείνοι που επιθυμούν να αντικαταστήσουν ένα γλυκό με πολλές θερμίδες με κάτι πιο ελαφρύ και υγιεινό, αλλά παράλληλα γευστικό και ιδιαίτερα με την γεύση της σοκολάτας, καθώς για πολλούς αποτελεί εθισμό.

mpara-2-537x400

Ας δούμε όμως πως μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας μπάρες δημητριακών χωρίς καθόλου συντηρητικά. 

ΜΕ ΒΡΩΜΗ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ

Υλικά (για 6 με 8 μπάρες δημητριακών): 2,5 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης, 125γρ. βούτυρο, 1/2 φλιτζάνι καστανή, , 1κ.σ. μέλι, 1/2κ.γ. κανέλα, 1/4 του φλιτζανιού τρίμμα καρύδας, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα αποξηραμένα δαμάσκηνα
Εκτέλεση: Σε ένα τηγάνι, ρίχνετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι και τα ανακατεύετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Έπειτα, βάζετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε τη βρώμη, την καρύδα, την κανέλα και τα δαμάσκηνα. Στρώνετε το μείγμα με τα δάχτυλά σας στο ταψί και το ψήνετε στους 80C στο φούρνο για 30 περίπου λεπτά.Τέλος, κόβετε το μείγμα, όσο είναι ακόμα ζεστό, σε 6-8 μπάρες και τις αφήνετε μέχρι να κρυώσουν.

bars1-orig

ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΥΛΙΚΑ: 75 γραμμ. νιφάδες βρώμης (κουάκερ), 75 γραμμ. γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή μαρμελάδα πορτοκάλι, 150 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ψιλοκόβουμε το γλυκό πορτοκάλι. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την ανακατεύουμε με το πορτοκάλι και το κουάκερ. Απλώνουμε το μείγμα ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με τη βοήθεια του πλάστη ή ενός μπουκαλιού, το στρώνουμε να γίνει ίσιο, με πάχος ένα δάχτυλο. Όσο το μείγμα είναι ακόμα μαλακό, βγάζουμε την επάνω λαδόκολλα και το κόβουμε σε κομμάτια ή μπάρες. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και οι μπάρες μας είναι έτοιμες.

 

 

ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ

ΥΛΙΚΑ: Για ένα ταψάκι 20×20 χρειαζόμαστε: 3 κούπες δημητριακά (βρώμη ή/και νιφάδες ρυζιού), 1/2 κούπα αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα, 1/3 κούπα αμύγδαλα, 1/3 κούπα φουντούκια, 1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη, 1/4 κούπα μέλι, 1/2 κουτ. γλ. κανέλα, 100 γραμμ. βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δημητριακά, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε την κανέλα, τη ζάχαρη και το μέλι. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και το μείγμα να πάρει ένα ωραίο καφετί χρώμα. Μόλις ετοιμαστεί, το ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε στο ταψάκι τη λαδόκολλα, φροντίζοντας να εξέχει από τα πλαϊνά του ταψιού.Λειαίνουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού και βάζουμε το ταψί μας στο ψυγείο. Μόλις κρυώσουν λίγο, κόβουμε σε μπάρες.

Δ. Κουφιωτάκη

Leave a Reply