Μαγειρεύοντας Χανιώτικη Κρεατόπιτα…

Μεγάλο Σάββατο και στα όμορφα Χανιά σε κάθε σπίτι μαγειρεύουν την παραδοσιακή Χανιώτικη Κρεατόπιτα.. Μήπως και εσείς που δεν έχετε επισκεφτεί την Κρήτη, θα πρέπει να τη δοκιμάσετε!!

Αν και φημίζεται ως ένα από τα πιο μπελαλίδικα φαγητά της κρητικής κουζίνας, φημίζεται και ως το πιο γευστικό… Και μιας και φέτος το Πάσχα μαγειρεύουμε λίγο περισσότερο λόγω καραντίνας, ας τρέξουμε στην κουζίνα και ας μαγειρέψουμε κάτι μοσχομυριστό και παραδοσιακό!

Συνταγή από τη γιαγιά

χαν.κρεατότουρτα

Υλικά για τη ζύμη

½ κιλο αλεύρι                                                                       
1 κεσέ γιαούρτι (ατομικό)

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
1 φλιτζάνι ζωμό κρέατος
1 κουταλιά κορν-φλαουρ 

 Υλικά για τη γέμιση

1 κιλό αρνί ή κατσίκι
1 κιλό μυζήθρα
1 φλιτζάνι στάκα
αλάτι, πιπέρι, δύοσμο
1 φλιτζάνι ζωμό κρέατος

χανιώτικη κρεατότουρτα

Εκτέλεση

Αφού βράσουμε το κρέας και βγάλουμε τα κόκαλα, το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και  δύοσμο. Για να φτίαξουμε τη ζύμη ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι αρχικά και στη συνέχεια προσθέτουμε  τα άλλα υλικά για τη ζύμη, μισή απ΄την οποία απλώνουμε σ’ένα  λαδωμένο ταψί. Ανακατεύουμε  τα υλικά για τη ζύμη μέχρι να γίνει ένα στέρεο μέιγμα, αλλά όχι σκληρό. Πάνω βάζουμε τη μισή στάκα, τη μισή μυζήθρα και όλο το κρέας. Πάνω από το κρέας βάζουμε την υπόλοιπη μυζήθρα και τη στάκα και τα ξανά πασπαλίζουμε.  Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε δεύτερο φύλλο με το οποίο σκεπάζουμε την πίτα. Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και την ψήνουμε περίπου 1 ώρα σε σιγανό φούρνο.

Καλή σας επιτυχία!

Σουλατσάροντας στα Χανιά, όλο και σε κάποια γωνιά θα μοσχομυρίσει η ψημένη κρεατότουρτα, όπως τη λένε οι γιαγιάδες…

Αλεξάνδρα

Leave a Reply