Η ιστορία του Άι-Βασίλη!!!

Σαν μικρό παιδί και εγώ μετρούσα αντίστροφα για τα Χριστούγεννα. Γιατί όχι; Οι γιορτές είναι για όλους, μικρούς και μεγάλους.

Και πώς γιορτάζονται Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά χωρίς τον αγαπημένο μας Άγιο Βασίλη;

Ας τον γνωρίσουμε…

freeminds xmas 2

Η καλοσυνάτη μορφή που μοιράζει δώρα πρωταγωνιστεί αυτές τις μέρες σε όλο το κόσμο ακόμα και σε χώρες μη χριστιανικές. Για τους ιάπωνες είναι ο «Χοτέισο» ενώ για τους κινέζους ο «Λαμ-κουνγκ-κουνγκ» που μεταφράζεται ως ο καλός γερο-πατέρας. Για μας τους ορθόδοξους έχει ταυτιστεί με το μέγα Βασίλειο. Ψιλόλιγνος με μαύρα ματιά και γένια ζούσε στη Καππαδοκία και αφιέρωσε τη ζωή του στη φιλανθρωπία και στο να προσφέρει βοήθεια στο συνάνθρωπο. Πέθανε 31 Δεκεμβρίου του 378 και η επομένη μέρα καθιερώθηκε και γιορτάζεται λόγω του ότι θεωρήθηκε πως φέρνει καλή τύχη στη νέα χρονιά. Ο «δυτικός» Άγιος Βασίλης ταυτίζεται με την ιστορία του Άγιου Νικολάου και τη γενναιοδωρία του.

Η μορφή του Άγιου Βασίλη όπως τη ξέρουμε σήμερα ξεκινά από το ποίημα ‘A visit from St.Nicholas’ που γράφτηκε το 1823. Σαράντα χρόνια μετά εμφανίζεται σε περιοδικό η οπτικοποιημένη εκδοχή του και από τότε πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν τη μορφή του για διαφημίσεις με επιτυχέστερη όλων τη διαφήμιση της coca cola που τον ντύνει στα χρώματα της να μοιράζει τα δώρα! Την ιστορία έρχονται να συμπληρώσουν παραδόσεις άλλων λαών που προσθέτουν και αυτοί δικά τους στοιχειά στη μορφή που ξέρουμε μέχρι σήμερα όπως τους ταράνδους και το έλκηθρο.

freeminds xmas 1

Ευχές για καλές γιορτές σε όλους από το free minds και μακάρι ο Άγιος Βασίλης να σας φέρει πολύ αγάπη και ότι επιθυμεί ο καθένας! Όσο και να μεγαλώσουμε, αυτές τις μέρες πάντα θα έχουμε ανάγκη λίγο παραμύθι, χρυσόσκονη και την σκέψη πως όλα μπορούν να συμβούν! Πάντως καλού κακού δε θα ανάψω το τζάκι εκείνη τη μέρα, μπορεί να περάσει να κεράσω μελομακάρονα!

Leave a Reply