Πολιτισμικός θησαυρός

προοπτική-του-τρόπου-ραγών-ενάντια-στην-όμορφη-σκοτεινή-χρήση-ουρανού-44096542

Πολύ καιρό τώρα έχω παρατηρήσει ότι τα περισσότερα άρθρα που διαβάζω και αφορούν τα πεπραγμένα της ελληνικής πραγματικότητας εκπέμπουν  μια κάποια πεσιμιστική και απαισιόδοξη διάθεση. Το ίδιο συμβαίνει και στα περισσότερα κείμενα μου στο freeminds.

Φοβάμαι ότι στο τέλος θα καταντήσω (-ουμε) σαν τα δελτία ειδήσεων που μας βομβαρδίζουν συνεχώς με αποτρόπαια και δυσάρεστα γεγονότα.  Σίγουρα αυτά όλα είναι μέρος της πραγματικότητας. Αλλά μόνο αυτά συμβαίνουν  στον κόσμο;  Τα άλλα γεγονότα που δίνουν  αισιοδοξία στη ζωή μας,  είτε έχουν χαθεί από το προσκήνιο,  είτε θα είναι η τελευταία αναφορά των ειδησεογραφικών δελτίων και σάιτ.

Εδώ θα δώσω ένα τέλος στις σκόρπιες σκέψεις που κατακλύζουν το κεφάλι μου και θα μπω στην ουσία αυτών που θέλω να πω.

Πριν από τρεις μέρες επέστρεψα από τη Ρώμη.  Κάνοντας μια βόλτα στην ιταλική πρωτεύουσα αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για ένα ζωντανό μουσείο. Η πόλη είναι γεμάτη με πανέμορφα μνημεία που στη πλειοψηφία τους διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.  Το παλαιό με το μοντέρνο δένουν αρμονικά συνθέτοντας  ένα αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα.

Όντας  λοιπόν απομακρυσμένος  από την Ελλάδα κατάφερα να επαναπροσδιορίσω κάποιες σκέψεις μου για αυτή τη χώρα και να αποβάλω  το άσχημο συναίσθημα απαισιοδοξίας. Όσο μακριά ήμουν άλλο τόσο κοντά ένιωθα. Ναι, η χώρα μας είναι χρεοκοπημένη.  Η χώρα μας είναι χρεοκοπημένη ηθικά-αξιακά-οικονομικά. Η χώρα μας όμως έχει τη τύχη να είναι κληροδότης ενός θησαυρού,  ο οποίος  αν ανοιχτεί με προσοχή και δοθεί στο λαό θα εμπνεύσει και θα δημιουργήσει συνειδήσεις. Αν όμως αυτός ο θησαυρός μείνει κλειστός ή ανοίξει απρόσεκτα  θα χαθεί μέσα στο βαθύ σκοτάδι.

Ο θησαυρός αυτός δεν είναι τίποτα άλλο από την πολιτισμική ιστορία αυτού του τόπου. Είμαστε ευλογημένοι που κληροδοτούμε τα πολιτισμικά στολίδια της αρχαιότητας. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός με τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τις τέχνες , το θέατρο τη μουσική με την υπέρλαμπρη ελληνική γλώσσα επηρέασε βαθιά πολλούς λαούς στο πέρασμα των χρόνων.  Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν βαθιά μέσα σ’ αυτή τη σφαίρα επιρροής.

Ο Ρωμαϊκός λαός γοητεύτηκε απ’ τον πολιτισμό των Ελλήνων.  Οι Ρωμαίοι άρχισαν να γράφουν στην ελληνική γλώσσα, έπαιζαν στα θέατρα τους ελληνικές τραγωδίες και κωμωδίες. Οι πλούσιοι πολίτες έστελναν  τα παιδιά τους να σπουδάσουν στην Αθήνα ή έφερναν  Έλληνες δασκάλους. Στην αρχιτεκτονική τα ελληνικά στοιχεία συνδυάστηκαν με τα ρωμαϊκά και πολλά αντίγραφα ελληνικών γλυπτών κόσμησαν δημόσιους χώρους.

Η Ρώμη είναι ένα διαμάντι του δυτικού πολιτισμού και σε αυτό συνέβαλε η  πολύχρονη αλληλεπίδραση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Μέχρι να περάσω στο πανεπιστήμιο δεν είχα επίγνωση για το τι φιλοσοφικά και λογοτεχνικά διαμάντια μας άφησαν οι αρχαίοι Έλληνες. Πόσο ισχυρά είχαν αφήσει το στίγμα τους σε χώρες και πολιτισμούς. Η στείρα αποστήθιση της ιστορίας και των κειμένων που όφειλες να παπαγαλίσεις τα νοήματά τους για να περάσεις στις πανελλήνιες, σε συνδυασμό με τη χρησιμοθηρική φύση του εκπαιδευτικού συστήματος μετάλλαξε αυτά τα αναγνώσματα σε κάποιες ανιαρές και βαρετές αράδες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα  να διερωτώμαι γιατί πρέπει να διαβάζω τον Αριστοτέλη, τον Θουκυδίδη τον Πλάτωνα και τους υπόλοιπους.Την απάντηση τη βρήκα κάποια χρόνια αργότερα. Η προσαρμογή της κάθε εποχής στην αρχαιότητα και η αναμέτρησή της με αυτήν μπορεί να επιφέρει καινούργιες ερμηνευτικές προσεγγίσεις  για την εποχή που ζούμε. Πιο απλά, όσο χρησιμοποιούμε τα κείμενα αυτά ως εργαλεία για την ερμηνεία της σύγχρονης πραγματικότητας, η ενασχόληση μαζί τους θα είναι διαχρονική και ανεξάντλητη παρά το ότι δεν παράγεται νέο υλικό.

Όσο εστιάζουμε σε επιδερμικές αναλύσεις και στη στείρα αποστήθιση αυτών των κειμένων θα παραμείνουν  για τους μαθητές  μια βαρετή και ανώφελη ενασχόληση.

Ανυπόγραφο..

Leave a Reply