Λιχουδιές για την Καθαρά Δευτέρα

χαρταετός
Παραδοσιακές συνταγές για τα δύο βασικά συστατικά του τραπεζιού της Καθαρά Δευτέρας, αλλά και για το Σαρακοστιανό σας τραπέζι. Μυστικά για σπιτική λαγάνα, αφράτη, εύκολη  και απολαυστική. Ενώ, μια υπέροχη λαγάνα δε μπορεί παρά να συνοδεύεται με μυρωδάτη ταραμοσαλάτα…Αλλά γιατί ονομάζεται Καθαρά Δευτέρα;;;  Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί “καθαρίζονταν” πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά, λοιπόν η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος της Αποκριάς.
Τα έθιμα για την Καθαρά Δευτέρα παρουσιάζουν μια ποικιλία από τόπο σε τόπο, αλλά και με το πέρασμα του χρόνου.Ας μάθουμε όμως μερικά από αυτά :
  • Προ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τα Κούλουμα γιορταζόταν στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου όπου οι Αθηναίοι «τρωγόπιναν» καθισμένοι στους βράχους από το μεσημέρι μέχρι τη δύση του Ήλιου. Οι περισσότεροι χόρευαν υπό τους ήχους πλανόδιων μουσικών, κατά παρέες, είτε δημοτικούς είτε λαϊκούς χορούς υπό τους ήχους «λατέρνας». Το σούρουπο όλοι οι Ρουμελιώτες γαλατάδες της Αθήνας έστηναν λαμπρό χορό κυρίως τσάμικο γύρω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός παρουσία των Βασιλέων και πλήθους κόσμου. 
  • Μερικές ημέρες πρίν την Καθαρή Δευτέρα στην Θράκη, οι κάτοικοι έφτιαχνουν ένα ξύλινο σκελετό καμήλας. Ανήμερα Της Καθαρής Δευτέρας σκέπαζουν τον ξύλινο σκελετό της καμήλας με πολύχρωμα κιλίμια – φούντες -χάντρες και έβαζουν κάτω από αυτόν δύο άντρες, ενώ πάνω έβαζουν τον καρνάβαλο, δύο καμηλιέρηδες ο ένας με τη γυναίκα του, ο γκαϊντατζής και ο οδηγός με το γαϊδουράκι και παίρνανε τους δρόμους. Στη διαδρομή η καμήλα με το μεγάλο της στόμα άρπαζε ό,τι της άρεσε και ό,τι της κερνούσαν. Πλήθος μεταμφιεσμένων με τολμηρές χειρονομίες, πειράγματα και τραγούδια συμπλήρωναν το σκηνικό. Ο ένας καμηλιέρης σε κάποια στιγμή σκότωνε τον αντίπαλο του, εκείνος όμως ξαφνικά ξαναζωντάνευε. Η αιώνια αναπαράσταση της ζωής και του θανάτου. Του σπόρου που πέφτει στη γη και βλασταίνει με τρόπο μαγικό. Στο τέλος κρεμούσαν την καμήλα τιμωρώντας την για τα αγαθά που έκλεψε, εκδικούμενοι μ’ αυτόν τον τρόπο τον Τούρκο κατακτητή για την άγρια φορολογία. Όλοι μαζί κατέληγαν στην πλατεία Δημοκρατίας και γλεντούσαν ως το πρωί. Σ’ όλη αυτή τη διαδικασία με αποκορύφωμα το γλέντι ακούονταν τραγούδια, στίχοι με ποιητικό πλούτο. 
  • Σε διάφορα χωριά της Ξάνθης υπάρχουν παράξενα έθιμα και γιορτές για την Καθαρή Δευτέρα, όπως αυτό των Μουντζούρηδων. Η προετοιμασία εκεί ξεκινάει το προηγούμενο βράδυ με την παρασκευή των εδεσμάτων, το βράσιμο της παραδοσιακής φασολάδας και το ζύμωμα των λουκουμάδων έτσι ώστε το επόμενo πρωί να είναι έτοιμα και να μοιραστούν, μαζί με άφθονο κρασί, στους παρευρισκόμενους. Αν εκείνη τη μέρα πάει κάποιος επισκέπτης τον περιμένουν στις δύο εισόδους του οικισμού μεταμφιεσμένοι, όπου προσπαθούν να τον μουτζουρώσουν με την καπνιά που έχουν πάρει από τα καζάνια που έψηναν το φαγητό, έτσι ώστε όλοι όσοι συμμετέχουν στην γιορτή να είναι μασκαρεμένοι. Και προς τέλος οι κάτοικοι καλύπτουν το σώμα τους με δέρματα ζώων και κουδούνια και γυρίζουν όλο το χωριό κάνοντας όσο το δυνατό περισσότερο θόρυβο για να ξορκίσουν το κακό. 

 και τώρα καλά μαγειρέματα


Συνταγή για λαγάνα


lagana κούλουμαΥλικά (για δυο ταψιά)
 

1 φακελάκι μαγιά σκόνη
αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει (περίπου δύο κιλά)
σουσάμι  (καβουρντισμένο)
ανάλογο νερό
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
λάδι για να αλείψουμε τα ταψιά

 

                                                                                                                                                                                                            Παρασκευή

Σε λίγο ζεστό νερό διαλύουμε τη μαγιά και το αλάτι. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Λαδώνουμε τα  ταψιά με μπόλικο λάδι και βάζουμε τη ζύμη. Στρώνουμε στο ταψί, σε μια λεπτή στρώση. Ρίχνουμε απο πάνω το σουσάμι.Έπειτα, σκεπάζουμε τα ταψιά με ένα καθαρό πανί και μία κουβέρτα αν κάνει κρύο.Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει (περίπου πέντε ώρες). Όταν φουσκώσει, το χαράζουμε με ένα μυτερό μαχαίρι σε κομμάτια (όσο μεγάλα θέλουμε) και ρίχνουμε το λάδι.Ρίχνουμε  1/2 ποτήρι του κρασιού σε κάθε ταψί (αν θέλουμε να γίνουν πιο μυρωδάτα).
Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για μια περίπου ώρα περίπου”.

Συνταγή για ταραμοσαλάτα

Υλικά 

200 γρ. ταραμάς
300 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
Το χυμό από 2 λεμόνια
Πιπέρι

Παρασκευή

taramosalat

 

 

 

 

                                                            Μούσκεψε το ψωμί – μόνο την ψίχα – σε νερό και στύψτε, ώστε να αφαιρεθεί το νερό. Κάνε το κρεμμύδι πολτό μαζί με το λάδι. Στη συνέχεια πρόσθεσε τον ταραμά, το ψωμί  και το χυμό λεμόνι και συνέχισε το χτύπημα στο μίξερ μέχρι να πάρεις μια ομοιόμορφη κρέμα. Αφού δοκιμάσεις, ρύθμισε το αλάτι και το λεμόνι. Σέρβιρε και στόλισε λιγάκι το πιάτο σου με ραπανάκια και φρέσκες ελιές.

Καλή σας Σαρακοστή …

Πηγή εθίμων :http://hellas-orthodoxy.blogspot.gr/

Leave a Reply