Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού

stoprachism_835328883

Μια διεθνής ημέρα με απώτερο στόχο την υπενθύμιση  του πογκρόμ εναντίον των Εβραίων που οργανώθηκε στη ναζιστική Γερμανία του 1938 κάτω από κρατική καθοδήγηση. Με τον όρο “Πογκρόμ”  αναφερόμαστε στην  μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης  ομάδας με ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντός τους. Όρος που  έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για να δηλώσει τις μαζικές πράξεις βίας κυρίως, κατά των Εβραίων.

Ημέρα που είναι αφιερωμένη, λοιπόν  στην καταδίκη του νεοναζισμού και του ρατσισμού. Δε θα σταθώ όμως στο τότε…Θα πάρω την αφορμή που μου δίνεται για να μιλήσω για το τώρα..για το σήμερα… για το 2013! Μια ημέρα, λοιπόν,  αφιερωμένη σε ένα  ίσως από τα πιο φλέγοντα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας.  Μια ατμόσφαιρα μίσους εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στην χώρα μας.  “Οι απρόσωπες σχέσεις και οι ανταγωνιστικές τάσεις οδηγούν τους ανθρώπους σε αποκλίνουσα συμπεριφορά” λέγαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, τώρα δε μένουμε απλά σε αυτή την εξήγηση…  Οι άνθρωποι ψάχνουν  κάποιον να κατηγορήσουν για τα “δεινά” που συμβαίνουν. Αρχίζει, πάλι ο διχασμός της κοινωνία  το «εμείς» και το  «αυτοί».  Αποτυχημένες θεωρίες του 1930 έρχονται να επεξηγήσουν για άλλη μια φορά τη σημερινή κρίση που βιώνουμε στη χώρα μας. «φθηνό και άφρον χρήμα» λέγαν τότε, λένε και τώρα….Αυτή είναι όμως η αιτία..??? Είναι γεγονός ότι επιχειρείται η ενοχοποίηση των μισθωτών και στο εγχείρημα αυτό συμμετέχουν και τμήματα της Αριστεράς, με βασικό επιχείρημα ότι η προηγούμενη ευημερία ήταν «επίπλαστη». Είναι όμως όντως αυτός ο λόγος που έχει οδηγήσει την κοινωνία σε τόσο μίσος;;;

Το Μίσος μάλλον είναι η πιο κατάλληλη λέξη για να ερμηνεύσουμε και να αιτιολογήσουμε το μεγαλύτερο αριθμό θεμάτων της επικαιρότητας….Ο λόγος είναι ότι  εμφανίζεται σε πολλές μορφές – ακροδεξιού εξτρεμισμού, λαϊκισμού, του φασισμού, εθνικισμού, ξενοφοβίας, αντισημιτισμού και πάντα οι ίδιες οδυνηρές συνέπειες. Το Μίσος  οδηγεί σε βία και αυτό το μαρτυρούν χιλιάδες εικόνες που καθημερινά κατακλύζουν τους δέκτες μας. Καταδικάζουμε  λοιπόν, απερίφραστα τη βία. Η βία είναι φασισμός, ανεξάρτητα από το ποιος  είναι ο μανδύας που την περιβάλλει….

                                                          O φασισμός του χτες ….

15952-NAZIDES

 

                                      O φασισμός του σήμερα ….

660048C20DAB26F0B993A59353645C36

Το Μίσος  όμως δεν οδηγεί μεμονωμένα σε βία, διακρίσεις και αποκλεισμό ατόμων και ομάδων από την κοινωνία, αλλά αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και την ειρήνη. Ας σκεφτούμε τη δεκαετία του ’30  και ας πάρουμε μια διαφορετική στάση για το μέλλον μας…Τέλος, κάπου διάβασα ….

«Ο φασισμός είναι μια διαστροφή του ανθρώπου, μια άρνηση του ανθρωπισμού»

Σκεφτείτε το …Ας το σκεφτούμε όλοι και ας δράσουμε!!!!!!!

Αλεξάνδρα…

Leave a Reply