Γαστρονομικό ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες

Η Σαρακοστή είναι  μια από τις πιο αυστηρές και από τις πιο μεγάλες σε διάρκεια νηστείες. Έτσι μας δίνεται η ευκαιρία και το κίνητρο να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί καθώς από την στιγμή που μπαίνουμε σε διαδικασία να νηστέψουμε δεν μπορούμε να φάμε ζωικά τρόφιμα και τα υποπροϊόντα τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτές τις 40 μέρες θα περιορίσουμε τις γεύσεις μας, ίσα ίσα μπορούμε ναι κάνουμε ένα μεγάλο γαστρονομικό ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες όσο αφορά τα μαλάκια και τα οστρακοειδή. Για αυτό και η συνταγή που σας δίνω αποδεικνύει ότι μπορούμε να ικανοποιήσουμε τον ουρανίσκο μας ακόμα και την περίοδο νηστείας.

 

 

ΜΑΝΕΣΤΡΑΚΙ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΣΑΦΡΑΝ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

 

 

 


ΥΛΙΚΑ       

300γρ μανέστρα  5γαρίδες

5καραβίδες       1πράσσο

2σκ.σκόρδο      1φινόκιο

2κρεμμύδια       3φλουδες πορτοκάλι

4τομάτες           2καροτα

2 αστεροειδείς γλυκάνισους

200ml λευκό κρασί

μαϊντανό            σαφράν

ελαιόλαδο         αλάτι

δάφνη               πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις καραβίδες και τις γαρίδες. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο, χοντροκομμένα καρότο, κρεμμύδι, πράσο, φινόκιο, τομάτες, κοτσάνια μαϊντανό, σκόρδο, γλυκάνισο, δάφνη τα κελύφη και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε  νερό και βράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να γίνει ο ζωμός. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα μαζί με τις φλούδες πορτοκαλί, σαφραν, δάφνη και γλυκάνισο. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το μανεστράκι και σβήνουμε με κρασί και μετά από 3 λεπτά ρίχνουμε τις τομάτες τριμμένες και τον ζωμό από την άλλη κατσαρόλα μας, αφού τον έχουμε σουρώσει πρώτα, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε συνέχεια, ώστε να το βοηθήσουμε να χυλώσει. Σύνολο τα υγρά που πρέπει να βάλουμε είναι 900ml.2-3 λεπτά πριν “πιει” όλα τα υγρά προσθέτουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες ολόκληρες και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο καθώς και το αλάτι με το πιπέρι. Πριν σερβίρουμε αφαιρούμε τον γλυκάνισο, την δάφνη και τις φλούδες πορτοκαλιού.

Και βουρ στο τραπέζι……… Καλή μας όρεξη!!!!

Ο Σεφ …
Μπάμπης Καζάνας

Leave a Reply