Βασιλιάδες οι τρελοί των ηλιθίων.

Σε δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου , στην εκδήλωση του πλατινένιου του δίσκου, ο Νότης Σφακιανάκης  εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή του στο κόμμα της Χρυσής Αυγής και μνημόνευσε την εποχή της Χούντας των Συνταγματαρχών. Συνακόλουθα, η πρώην πλέον συνεργάτης του λαϊκού τραγουδιστή, Δέσποινα Βανδή, αποχώρησε  από το μέχρι πρότινος αναμενόμενο σχήμα του φετινού χειμώνα, ούσα εντόνως θιγμένη από τις δηλώσεις του προαναφερθέντος.

Από αυτή την εξέλιξη αντιλαμβανόμαστε, ότι τρίζουν συθέμελα τα εδάφη της showbiz. Ας δούμε όμως ευκρινέστερα  τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα:  Από τη μία έχουμε τον Νότη Σφακιανάκη, ο οποίος έχει πολλάκις δώσει τα διαπιστευτήριά του ως αναλυτής της νεωτερικής και μετανεωτερικής διανόησης. Ας μην ξεχνάμε πως ήταν αυτός που επιβεβαίωσε τις πανεπιστημιακές κοινότητες σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινης ζωής με την κάτωθι ρήση του « Κατεβαίνουν συνέχεια εξωγήινοι … ανάμεσά μας κυκλοφορούν εξωγήινοι που ενδεχομένως να έχουν την ίδια μορφή με μας». Τάδε έφη ο διάσημος τραγουδιστής.

Από την άλλη η Δέσποινα Βανδή, ξαφνικά θυμήθηκε τις επαναστατικές τις καταβολές και  έφυγε απ’ το σχήμα με τον Νότη, έχοντας την πλήρη στήριξη των ιερών τεράτων του ελληνικού καλλιτεχνικού στερεώματος Γιώργο Μαζωνάκη και Φαίη Σκορδά . Χαρακτηριστικό μάλιστα των δηλώσεών της τραγουδίστριας ήταν το υστερόγραφό της «εμένα οι γονείς μου υπήρξαν μετανάστες». Απ’ αυτό ορμώμενος ο οργισμένος  Νότης ανταπάντησε, ότι υπήρξε και ο ίδιος μετανάστης.

Με μια πιο νηφάλια ματιά στα γεγονότα προβληματίστηκα και μου γεννήθηκαν κάποιες σκέψεις τις οποίες θα μοιραστώ μαζί σας.Κατ’ αρχάς νομίζω ότι δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία των συγκεκριμένων πράξεων. Λίγο μόνο καιρό μετά τα θλιβερά συμβάντα με τις δολοφονίες των δύο χρυσαυγητών στο Ν. Ηράκλειο, ο κ. Σφακιανάκης τάσσεται ανοιχτά υπέρ του συγκεκριμένου κόμματος,(τι έκπληξις!) στη βράβευση του δίσκου του. Σε μία στιγμή λοιπόν που τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα πάνω του και η συζήτηση για τη ΧΑ έχει κοπάσει,  επιλέγει να προβεί σ’ αυτές τις δηλώσεις.

Με μία πρώτη ματιά, φαίνεται ιδανική η στιγμή αυτή για την προβολή και διαφήμιση του τραγουδιστή, καθώς τα λόγια του έλαβαν χώρα λίγες μέρες μόνο πριν την έναρξη των χειμερινών  του εμφανίσεων. Καλώς ή κακώς διαφήμιση είτε αρνητική είτε θετική παραμένει διαφήμιση.Προς επιβεβαίωση αυτής της άποψης, ας θυμηθούμε τον αρνητικό ντόρο που στήθηκε προεκλογικά από τα περισσότερα κανάλια  κατά της Χρυσής Αυγής. Απ’ το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα όχι μόνο φάνηκε ότι αυτό δεν ζημίωσε τη Χρυσή Αυγή αλλά αντιθέτως ίσως και να την ωφέλησε.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάλυσης, η τηλεοπτική  (υπέρ)προβολή του γεγονότος ανέδειξε το ακόλουθο ζήτημα : για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε,  ότι στο βωμό της τηλεθέασης και του κέρδους τα ΜΜΕ παραγκωνίζουν φλέγοντα ζητήματα, με μειωμένη ίσως εμπορικότητα συγκριτικά με τον διαπληκτισμό Σφακιανάκη-Βανδή, όπως  την υποβαθμισμένη  παιδεία με τα κλειστά πανεπιστήμια και το πάσχον σύστημα υγείας. Συνεπώς, το γεγονός αυτό ενδεχομένως να δρα καταλυτικά στον αποπροσανατολισμό και υπνωτισμό της μάζας από τα πραγματικά του προβλήματα.

Ένα άλλο ζήτημα που αναδεικνύεται σχετίζεται με την πρόσληψη των δηλώσεων Σφακιανάκη από το ελληνικό κοινό. Το θέμα  δεν έγκειται

στις δηλώσεις του Νότη αυτές καθ’ αυτές- ιδεολογία και πολιτική ανάλυση δευτέρας δημοτικού- αλλά στο γεγονός ότι τα λόγια αυτά βρίσκουν ανταπόκριση και απήχηση. Φτάνει κανείς να ρίξει μια ματιά στα αμέτρητα σχόλια  συμπαράστασης που λαμβάνει ο γνωστός τραγουδιστής σε διάφορα site και blog που γίνεται κουβέντα για το ζήτημα. Νομίζω, ότι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι έχουν την ανάγκη από κάποιους  «Νότηδες» την παρουσία δηλαδή  ενός άλλου ανθρώπου προκειμένου να τους πει αυτά που θέλουν να ακούσουν, ένα προσωπικό  ήρωα, ένα «πνευματικό άνθρωπο», ο οποίος θα ’χει τη τόλμη και τη παρρησία να βγαίνει μπροστά. Στη παρούσα φάση  ο ήρωας αυτός  είναι ο Νότης Σφακιανάκης.

Υ.Γ.

Είναι  σίγουρα προβληματικό, ότι μια μερίδα κόσμου περιμένει και συμμερίζεται  τον κάθε Νότη, που του πετάνε λουλούδια στη πίστα οι φοροφυγάδες, να ασκεί πολιτική. Αυτό όμως που θεωρώ στη παρούσα φάση  κρίσιμο και επιτακτικό είναι να κλείσουμε επιτέλους αυτό το χαζοκούτι, αυτή τη μηχανή συστηματικής αποβλάκωσης και εφησυχασμού που λέγεται τηλεόραση. Δεν θέλουμε άλλες εκπομπές για το φαγητό, δεν θέλουμε άλλα «καυτά» νέα για την προσωπική ζωή του Σάκη και του Μαρτάκη,  ούτε άλλα «αστέρια» της  TV να χορεύουν περήφανα και ο κόσμος να χειροκροτεί από κάτω.  Enough is enough…

Βασιλιάδες οι τρελοί των ηλιθίων…. φράση  παρμένη από το κομμάτι  των Active Member , «η μελωδία της παρακμής»

Sgr_ Stay Foolish

Leave a Reply