Αράχωβα: το χειμερινό σύμβολο

Μιλώντας για  χειμώνα δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε έναν από τους πιο αγαπημένους μου χειμερινούς προορισμούς τόσο για λόγους φυσικής ομορφιάς όσο και για  συναισθηματικούς, την Αράχωβα.

Σε απόσταση λοιπόν 155 χλμ από την Αθήνα, η Αράχωβα αποτελεί ένα στολίδι χτισμένο κυριολεκτικά στις ράχες του Παρνασσού, ένα στολίδι που είναι γνωστό τόσο για τα χιονοδρομικά του κέντρα όσο και για την κοσμοπολίτικη ζωή του. Η Αράχωβα όμως έχει και πολλά  περισσότερα από αυτά που οι περισσότεροι ξέρουν.

Μόλις 8 χιλιόμετρα απέχει ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο και χαρακτηρισμένος ως ένας από τους «Ιερούς τόπους» του κόσμου. Στα 30 χιλ. βρίσκεται το μοναστήρι του Οσιου Λουκά, το σπουδαιότερο ίσως βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας.

araxvba

 

Ακόμη και αν είσαι λάτρης των δοξασιών και των μύθων σου προτείνω να επισκεφτείς την σπηλιά : το Κωρύκειο Άντρο σε υψόμετρο 1.360 μ. στο Λιβάδι Παρνασσού. Μία σπηλιά που σύμφωνα με το μύθο αποτέλεσε δώρο του θεού Απόλλωνα στις Κωρύκειες Νύμφες. Για τους λάτρεις όμως της φύσης και του βουνού η Αράχωβα ειναι η αφετηρία εξόρμησης στις ομορφιές του Παρνασσου, αμέτρητα μονοπάτια και διαδρομές οδηγούν σε καταπράσινα λιβάδια και καταράκτες που το υψος τους ξεπερνάει τα 80μ. Φτάνοντας στο Λίβάδι μπορείς να κάνεις ακόμα και ιππασία, ζώντας μια εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη

Και έρχεται η στιγμή του ski και του snowboard. Υπάρχουν 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 8 συνδετικά μονοπάτια και 3 mini πίστες αρχαρίων με baby lifts, συνολικού μήκους 36 Km. Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2260μ. και φτάνουν έως τα 1640μ υψόμετρο με το επιμέρους μήκος τους να κυμαίνεται από 300m. έως 4Km., σε όλους τους βαθμούς δυσκολίας και για όλα τα επίπεδα ικανότητας. Για τους λάτρεις της περιπέτειας και της διασκέδασης υπάρχουν αρκετές εκτός πίστας “μαύρες” διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη καθώς και 2 Fun parks σε Κελλάρια και Φτερόλακα. 

 10754813_10205584935284563_1036837224_n

Για να την περπατήσουμε…

Φτάνοντας στην Αράχωβα η πρώτη εικόνα που θα συναντήσεις είναι το  επιβλητικό αυτό  Ρολόι που στέκεται στο βράχο Τυριά, (ένα όνομα που προήλθε από τη φύλαξη του τυριού τα παλαιά χρόνια). Το ρολόι αυτό είναι δημιούργημα του 1966 όπου ο τότε ηγούμενος  της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, Νεκτάριος Καμβασινός, ανέλαβε με δικά του έξοδα την ανακατασκευή του.Στην είσοδο του χωριού, θα περπατήσεις στη Γέφυρα, η οποία στο κάτω μέρος της «κρύβει» πανέμορφες καμάρες. 

Η επόμενη στάση είναι η πλατέια  Λάκκα, μία πλατέια γεμάτη διασκέδαση, ιστορία και ομορφιά. Οι μυρωδιές του καφέ,ο καπνός από τα καμμένα ξύλα και τα αναμένα τζάκια θα σε παρασύρουν στισ όμορφες καφετέρεις της περιοχής.Μην διστάσεις όμως να ανέβεις τα 264 σκαλάκια που θα συναντήσεις και να επισκεφτείς τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, εκεί που κάποτε έδρευε το στρατηγείο του Καραισκάκη, ένα μέρος που έχει στιγματίσει τον τόπο λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε κατά την περίοδο της Επανάστασης. Η θέα που θα αντικρίσεις όταν τα ανέβεις θα σε ανταμείψει κυριολεκτικά. 

ΤΙP

Μην φύγεις από το μέρος αν δεν έχεις δοκιμάσει την φορμαέλα, το παραδοσιακό τυρί, με ονομασία προέλευσης κατοχυρωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ημίσκληρο παραδοσιακό τυρί που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο ή πρόβειο γάλα .

“Την Αράχωβα δεν μπορείς να την χαρακτηρίσεις με λέξεις απλές όυτε με φράσεις και ό λογος γιατί πρεπει να την νιώσεις.Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το όνομα της είναι στενά συνυφασμένο με τον χειμώνα.”

Φιωτάκη Μαρία

http://www.arachova.com/

Leave a Reply